вівторок, 14 червня 2022 р.

Героєм стати легко

У травні 2005 року,  в ході Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, міністри охорони здоров’я світу одностайно прийняли заяву про прихильність і підтримку добровільного донорства крові. У резолюції  вони постановили щорічно проводити Всесвітній день донора крові 14 червня. В Японії вже традиційно групу крові відносять до індикаторів особистості. Традиція настільки развинулася, що в японській версії Facebook при реєстрації профілю зазвичай вимагають вказати свою групу крові.Цього року Всесвітній день донора крові знову проводиться у всьому світі і буде координуватися Всесвітньою організацією охорони здоров’я, Міжнародною федерацією товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, Міжнародним товариством з переливання крові та Міжнародною федерацією організацій донорів крові.   Дата 14 червня вибрана не випадково. В цей день у 1868 році народився Нобелевський лауреат Карл Ландштейнер, який зробив видатні наукові відкриття в області вивчення крові. Зокрема, він відкрив АВОсистему поділу крові на групи, що в подальшому дало можливість використовувати донорську крові для лікування. Щомиті в усьому світі у людей будь-якого віку і походження виникає потреба в переливанні крові за життєвими показаннями. Хоча потреба в крові є загальною, доступ до неї тих, хто її потребує, на жаль, загальним не є. Особливо гостро брак крові відчувається в країнах, що розвиваються, де проживає більшість світового населення. В День донора  Всесвітня організація охорони здоров’я привертає увагу суспільства до необхідності регулярного давання крові, запобіганню її нестачі в лікарнях і клініках, закликають до добровільної та безоплатної здачі крові. Цей день не призначений для залучення великої кількості нових донорів саме  цього дня, а має метою відзначення і висловлювання вдячності тим, хто дає свою кров для збереження здоров’я інших людей.

Довідково:

Здавати кров не шкідливо. Людський організм еволюційно пристосований до кровопускань.  Здача крові на регулярній основі сприяє  самооновленню всього організму., у постійних донорів рідше спостерігаються інфаркти,  сердечні напади, атеросклероз, залізодефіцитна анемія та інше. Здача крові покращує емоціональний стан  людини, донор має більше шансів на виживання в надзвичайних умовах. Нарешті, донорство сприяє  усвідомленню своєї соціальної значимості  і підвищує свою гідність.

Ви можете стати донором, якщо:

• У Вас гарне здоров’я і самопочуття.

• Ви старші 18 років.

• Ваша вага не менше 50 кг.

• Температура Вашого тіла не перевищує 36.6 ±0.3 ºC.

• Ваш кров’яний тиск в діапазоні 160/90 до 110/60.

• У Вас пульс ритмічний від 60 до 90 ударів у хвилину. 

• Ви не вживали алкоголь протягом 48 годин до здачі крові.

• Ви не палили за 2 години до дачі крові.

Донорство – місія благородна і вкрай необхідна для суспільства. Тому потрібно пам’ятати, що ваша допомога необхідна не тільки в день донора, а кожного дня, кожну хвилину, кожну мить.У перші тижні війни люди дуже сильно активізувались, масово пішли до  центрів  здачі крові— стратегічний запас крові вдалося назбирати. Багатьом навіть відмовляли, тому що охочих було забагато, а кров може зберігатись від 28 до 42 днів.  Схожий прецедент ми мали в часи Майдану, на початку війни на сході. Повторилося це і в перші дні повномасштабного вторгнення Росії в Україну.