субота, 25 лютого 2023 р.

Крим – це Україна!

26 лютого в Україні відзначають День спротиву російській окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. У цей день у 2014 році перед будівлею Верховної Ради Криму відбувся мітинг на підтримку територіальної цілісності України. Тоді мітингувальникам протистояли проросійські активісти. Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними та засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості». Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Як відомо, саме цього дня, російські війська розпочали окупацію Криму.

пʼятниця, 17 лютого 2023 р.

Герої не вмирають!

День Героїв Небесної Сотні відзначають щорічно 20 лютого згідно з Указом Президента від 11 лютого 2015 року № 69/2015 "Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні".Революція Гідності – масовий громадянський протест, який тривав 94 дні – з 21 листопада 2013 року до 22 лютого 2014 року. Його було спричинено різкою зміною зовнішньополітичного курсу та вектора розвитку держави, а згодом антиконституційними діями влади. Центром подій стали столичний майдан Незалежності та навколишні вулиці: Хрещатик, Михайла Грушевського, Інститутська. Мирні акції почалися під євроінтеграційними гаслами, але згодом перетворилися на тривалу кампанію громадянської непокори владному режиму президента Віктора Януковича – проти корупції та порушень прав людини.

понеділок, 13 лютого 2023 р.

З історії свята

День святого Валентина 14 лютого є неофіційним святом усіх закоханих, яке пройшло крізь століття, і сьогодні широко відзначається у всьому світі. Достеменна історія цього свята досі невідома, проте у більшості переказів та легенд його "винуватцем" називають ранньохристиянського мученика Валентина — єпископа з італійського міста Терні (місто розташоване неподалік Риму – ред.), який жив у III столітті. Згідно з цією версією, святкування Дня закоханих почалося в Римській імперії у 270 році до нашої ери, за часів царювання Клавдія II (268-270 рр.). Під час ведення війни Клавдій начебто не хотів, щоб солдати вступали в шлюб, бо вважав, що одруження робить їх слабкими та обтяжує сімейним побутом. Однак священнослужитель, на ім'я Валентин таємно вінчав закоханих. Коли правитель про це дізнався, єпископа схопили, піддали жорстким тортурам і згодом обезголовили за "антидержавницьку" діяльність.

неділя, 5 лютого 2023 р.

Екстремальний фантаст чи фантастичний бітник?

 

5 лютого народився Вільям Берроуз (1914 - 1997)  — «хрещений батько» покоління бітників.Вільям Сьюард Барроуз — американський письменник і есеїст. Один із ключових американських авторів другої половини XX століття. Вважається одним із найвпливовіших представників біт-покоління. Член Американської академії мистецтв і літератури. Командор французького Ордену Мистецтв і літератури. Відомий своїми працями з експериментальних методів, «чорним» гумором, параноїдальним та апокаліптичним баченням дійсності. Дебютну книгу Берроуз опублікував у досить зрілому віці — в тридцять дев'ять років. Перший роман «Наркота» (Junkie, 1953) розповідає про його пристрасть до героїну й переїзд до Мексики, де 1951 року він ненароком убив свою дружину. Автор скандального роману «Голий сніданок», написаного у марокканському Танжері і надрукованого в 1959 році у Парижі видавництвом «Олімпія».

субота, 4 лютого 2023 р.

Етномузиколог світового рівня і чоловік Лесі Українки: хто такий Климент Квітка?

4 лютого 1880 у селі Хмелів на Сумщині народився Климент Квітка. Рано лишився сиротою  – батько помер від туберкульозу. Мати не могла утримуватиm сина, тому віддала п’ятирічного хлопця на виховання в сім’ю київських міщан Карпових,. Музиці навчався у приватних вчителів, згодом – в училищі Київського відділення Російського музичного товариства; закінчив Київську гімназію із золотою медалею, в університеті Св. Володимира отримав освіту юриста. Квітка знав 13 мов – дві клясичні, три новоевропейські, сім слов’ян­ських та грузинську. Став етнографом, фольклористом, музикознавцем, який зібрав і записав, зберіг для нащадків шість тисяч народних пісень. Він приголомшував своєю енциклопедичною ерудицією, знання мов служило йому ключем до світової науки. Але пересічний український гуманітарій Квітку знає переважно не як вченого, а як чоловіка Лариси Петрівни Косач, відомої як Леся Українка.