понеділок, 10 червня 2024 р.

16 червня - День батька в Україні

Наші батьки - найближчі до нас люди в усьому світі. Тато і мама - найперші слова, які в більшості ми вимовляємо, коли вчимося розмовляти рідною мовою. Ми намагаємося їх порівнювати, дивимося на них, вивчаємо їх. Вони для нас одночасно і найбільша загадка, і найбільше відкриття. Добре, коли вони є у нас і сумно, коли залишають. День батька, так само як і День матері, відзначається у багатьох країнах сучасного світу. Починаючи з 2019 року, в Україні офіційно відзначають День батька. Це свято було запроваджено на честь всіх татусів. Однак, в умовах війни в країні, воно набуло особливого значення, оскільки тисячі батьків вирушили на захист України від російської навали.Україна святкує День батька як офіційне свято, щорічно в третю неділю червня. Указ Президента України , підписаний 18 травня 2019 року, визначає це свято як «з метою створення сприятливих умов для зміцнення інституту сім'ї як основи суспільства та визнання на державному рівні ролі батька у вихованні дітей». День батька виник у США. Перше вшановування батьківського дня відзначили у штаті Вашингтон у 1910 році. Ініціаторкою цього свята стала Сонора Смарт Додд із Спокана. Історія свята коріниться у власному досвіді дорослішання Сонори: після смерті матері вона та її п’ятеро братів та сестер залишилися на вихованні свого батька. Чоловік виявив себе турботливим та люблячим батьком, який надавав дітям всю необхідну підтримку. Таким чином, у майбутньому Сонора вирішила віддячити своєму батькові та всім іншим турботливим батькам Америки, які допомагають у

вихованні дітей. Пізніше й інші штати приєдналися до цієї ідеї святкування Дня батька. З 1966 року це свято стало офіційним у США. До 2012 року вже понад 28 країн світу вшановували татусів у третю неділю червня. Для України це свято є практично новим, тому ще не сформувалися особливі традиції. У цей день українці вітають батьків теплими словами за допомогою телефону або при особистій зустрічі. Важливо вітати всіх чоловіків, які виконують або символізують батьківську роль у нашому житті. Це можуть бути дідусі, дядьки, старші брати або інші близькі люди, які беруть на себе відповідальність і турботу про дітей.

Мій мудрий і розумний тату,

Тобі бажали вже багато.

Бажали радості й удачі,

Здоров’я й успіху в придачу,

Достатку доброго в родині

І миру у твоїй країні.

Я тобі теж цього бажаю,

Люблю, татусю, й поважаю.

До побажань додам своє –

Ти залишись таким, як є. 

Багато людей у цей день дарують невеличкі подарунки своїм батькам та іншим чоловікам у родині, які внесли вагомий внесок у щасливе дитинство. Також часто організовують сімейні зустрічі або вечері. Попри те, що в Україні це свято з’явилося зовсім недавно, для багатьох людей третя неділя червня вже стала днем особливої уваги до своїх батьків. До речі, цього дня прийнято вітати не тільки батьків, а й вітчимів, свекрів, дідів, прадідів та інших  родичів – чоловіків, яких по праву можна вважати «батьками» роду. В українських родинах склалися різні традиції привітань — це може бути просто телефонний дзвінок чи листівка, а може бути й урочиста вечірка на честь батька або всіх старших чоловіків у родині. Щодо подарунків, то існує безліч ідей — від квітів, краваток чи одягу до спортивного спорядження або предметів, пов’язаних з улюбленим батьківським хоббі.  Але, мабуть, найкращим подарунком для батька буде вияв любові та поваги від дітей у вигляді проведеного разом часу. В особливій атмосферою спільних спогадів про веселі та сумні моменти життя ми особливо відчуваємо свою спорідненість і схожість з нашими батьками, а також єдність родини та готовність до взаємодопомоги між рідними людьми. Присутність батька в житті дітей є основою їх емоційного благополуччя. Зазвичай саме батько встановлює правила в родині та забезпечує їхнє дотримання і це дарує дітям відчуття стабільності й безпеки — як психологічної, так і фізичної. Якщо батько виявляє до дітей зацікавленість, ніжність та підтримку, це позитивно впливає на  соціальну адаптацію малечі та підвищує впевненість у собі. Не секрет, що від взаємин з батьком у дитинстві залежать наші взаємини з людьми у дорослому віці. Приміром, дівчата часто обирають собі чоловіка, схожого за характером на тата, а хлопці взагалі моделюють себе за прикладом батька — якщо він був добрим і врівноваженим, висока вірогідність, що й син буде поводити себе в соціумі так само. День батька нагадує нам як про важливість, так і про проблеми батьківства. Традиційно поняття батьківських обов’язків відрізняється від уявлення про обов’язки матері. В нашій культурі батько передусім повинен забезпечувати дітей в матеріальному плані та підтримувати дисципліну в родині завдяки своєму авторитету, але при цьому він має бути чуйним і люблячим. На жаль, така непроста роль під силу не кожному чоловіку, і чимало дітей, навіть якщо вони зростають в повних родинах, не мають довірливих і близьких стосунків з батьком. Тому День батька — не тільки свято для привітань та подарунків, а ще й привід для самих батьків подумати про свої стосунки з дітьми і за потреби спробувати змінити їх в кращий бік. Якщо діти вже дорослі, вони теж в змозі проаналізувати ситуацію, і, можливо, пробачити батькові його минулі помилки та недоліки. 

Цікаві факти

У деяких країнах світу, наприклад, у Португалії та Іспанії, День батька відзначають 19 березня, у день святого Йосифа, який вважається покровителем батьків. 

В Естонії День батька збігається з Днем народження батьківщини, яке відзначається 23 лютого.

У Німеччині на День батька дарують пивні кухлі та краватки.

У Японії діти дарують своїм татам чайні церемонії.

День батька – це чудовий привід згадати про важливість батьків у нашому житті та висловити їм свою любов і вдячність. Це свято, яке робить нашу сім'ю міцнішою, а стосунки з батьками – теплішими.