четвер, 24 червня 2021 р.

Легендарний Сент-Екзюпері

Відомий французький письменник і легендарний військовий льотчик при народженні отримав кілька імен – Антуан — Марі — Сент-Батист —Роже.  Він став третім з п'ятьох дітей Жана де Сент-Екзюпері, віконта і спадкоємця стародавнього роду перигорских аристократів, і з'явився на світ 29 червня 1900 року у французькому Ліоні. У чотири роки Антуан залишився без батька. Його мати, Марі, уроджена де Фонколомб,  стала головною людиною для всього подальшого життя Антуана. Хлопчика багато хто вважав некрасивим, але мати називала сина «король — сонце» за його рідкісну доброту, веселий незлобивий характер і любов до природи.

середа, 16 червня 2021 р.

Французька письменниця - Франсуаза Саган

Франсуаза Саган  (1935 – 2004)— французька письменниця,  народилася в сім'ї багатого провінційного промисловця. Освіту здобувала у найкращих релігійних навчальних закладах Франції. Навчалася у Сорбонні, але покинула університетські студії заради письменницької праці. Перший роман "Добридень, смуток" (1954)  став бестселером і згодом було видано понад мільйон примірників різними мовами і в різних країнах.  В одній із статей Ж. Урден писав, що її роман "відобразив настрої та позицію молодого покоління, що починало жити після величезного потрясіння, якого зазнав світ у роки війни, коли загинули дотеперішні уявлення про Добро та Зло, дотеперішні моральні цінності”.

четвер, 10 червня 2021 р.

Жак-Ів Кусто – людина океану

 

Жак-Ів Кусто - відомий океанограф, фотограф, режисер, мандрівник, письменник, винахідник, технік. Крім того, ця людина є автором безлічі фільмів і книг, які надихали не одне покоління юних, заряджаючи пристрастю, наснагою до відкриття таємниць морських глибин. Майбутній дослідник океану народився 11 червня 1910 року у Франції (місто Сен-Андре-де-Кюбзак). Батько Жак-Іва був адвокатом. Кусто ще в юності зробив безліч подорожей і з раннього дитинства навчився плавати. Однак через хворобу він сильно схуд, тому лікар не рекомендував хлопчикові великі фізичні навантаження. Сім'я Кусто з 1920 до 1922 року жила і працювала в Сполучених Штатах.