понеділок, 24 жовтня 2022 р.

Міжнародний день ООН

24 жовтня, світ відзначає Міжнародний день Організації Об’єднаних Націй (День ООН). Цей день є річницею з моменту ухваленняя Статуту ООН – документу, який описує всі цілі та напрями в роботі Організації. Серед найважливіших досягнень організації, про які згадують 24 жовтня, можна назвати підписання декларацій про права людини в грудні 1948 року й про принципи міжнародного права 1970-го. Діяльність ООН спрямована на забезпечення міжнародних безпеки й миру.

понеділок, 17 жовтня 2022 р.

День боротьби із торгівлею людьми

Європейський день боротьби з торгівлею людьми започаткований 18 жовтня 2007 року Європейським Парламентом як день консолідації діяльності з підвищення рівня обізнаності щодо феномену торгівлі людьми та небайдужості громадськості до цього явища.Торгівля людьми є глобальним злочинним бізнесом, сучасною формою рабства, що грубо порушує права людини. Ця діяльність є найшвидше зростаючою кримінальною діяльністю у світі. За оцінками Міжнародного центру із запобігання злочинності ООН, щорічний грошовий обсяг за даний транснаціональний злочин становить 30 мільярдів доларів на рік, що робить його другим за величиною після торгівлі наркотиками.

четвер, 13 жовтня 2022 р.

Свято Покрови

Покрова Пресвятoї Богороoдиці — християнське і народне свято, яке відзначається 14 жовтня. А ще в Україні цього дня відзначають День Українського козацтва, День захисників і захисниць України а також  традиційно вважається, що на Покрову у 1942 році було утворено Українську повстанську армію (УПА). За легендою, у цей день військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу центр православ'я — Царгород (Константинополь), намагаючись захопити місто. Мешканці столиці Візантії у гарячій молитві звернулись до Богородиці з проханням про порятунок.

пʼятниця, 7 жовтня 2022 р.

"І серце в путь мене веде, і я не йти – не можу"

9 жовтня 1904 року в Кам’янці-Подільському народився Микола Бажан - український поет, перекладач, громадський діяч, філософ. Юнацькі роки провів в Умані. Восени 1921 року переїхав до Києва, де навчався в інституті зовнішніх відносин. З 1923 року — на журналістській роботі. Саме в той час він почав активно друкуватися, відносячи свої вірші й статті до редакції газети «Більшовик». У Києві він зближується з українськими футуристами Михайлем Семенком та Ґео Шкурупієм. Перший вірш опубліковано в «Жовтневому збірнику панфутуристів» (Київ, 1923). 1926 року в Харкові, де у цей час мешкав Бажан, вийшла його перша книга — «Сімнадцятий патруль», присвячена збройним конфліктам на території України 1917—1920 років.

неділя, 2 жовтня 2022 р.

Золотій письменниці України - 65!

3 жовтня 1957 року в місті Херсоні народилася Люко Дашвар - журналістка, письменниця, авторка романів про сучасне життя в Україні. Справжнє ім’я письменниці – Ірина Чернова. Отримала дві вищі освіти: закінчила Одеський інститут легкої промисловості та Академію державного управління при Президентові України. Працювала за інженерною спеціальністю, вийшла заміж, народила дітей. Потім звільнилася та пішла працювати обліковцем листів у газету. Так у 1986 році розпочалася її журналістська кар’єра. Через півроку стала заступником головного редактора.