середа, 24 травня 2023 р.

На сторожі спокою та миру

Миротворча діяльність є одним із дієвих міжнародних механізмів врегулювання воєнно-політичних конфліктів, створення умов для нормалізації обстановки в конфліктних регіонах, відновлення та збереження миру. Збройні конфлікти впливають на всі сфери життєдіяльності держав, включаючи політичні, економічні, соціальні аспекти, екологію тощо, супроводжуються загостренням соціальних, міжконфесійних та міжетнічних відносин. Порушення системи державного управління призводить до глибокої економічної та соціальної кризи, хаосу у відповідній державі, генерує прояви тероризму і зростання організованої злочинності. Міжнародний день миротворців Організації Об’єднаних Націй був проголошений рішенням Генеральної асамблеї ООН від 11 грудня 2002 року. Саме того дня в 1948 році Рада безпеки ООН заснувала першу місію з підтримання миру. Відтоді було проведено понад 70 миротворчих операцій. За ці роки під прапором ООН пройшли службу понад 1 млн миротворців.Географія активних операцій переважно охоплює африканський континент та Близький Схід.

В Україні Міжнародний день миротворців ООН був впроваджений указом Президента «Про Міжнародний день миротворців» від 30 квітня 2003 року. Крім цього Дня, 15 липня в Україні відзначається «День українських миротворців». Україна приєдналась до участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки у 1992 році, після затвердження Верховною Радою України Постанови «Про участь батальйонів Збройних Сил України в Миротворчих Силах Організації Об’єднаних Націй у зонах конфліктів на території колишньої Югославії». Активна участь України в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки є засобом зміцнення національної безпеки завдяки створенню стабільного зовнішньополітичного середовища як на регіональному, так і на світовому рівнях. А також – підсилення міжнародного авторитету, як надійного партнера міжнародної спільноти у справі підтримання миру. За роки участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки, понад 45 тисячі військовослужбовців Збройних Сил України виконували в різний час миротворчі завдання у більш ніж у 25 міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки у різних регіонах планети та у 18 різних країнах світу. Разом з тим, 58 військовослужбовців ЗС України, на жаль, втратили життя у цих операціях. Щороку 29 травня у всіх установах Організації Об’єднаних Націй проводиться церемонія вшанування миротворців, які полягли задля мирного та безпечного життя інших людей. До меморіалу людей, що загинули під час виконання своїх професійних обов’язків, підносять квіти та покладають вінки.  Також в цей день «блакитні каски», що загинули внаслідок проведення своєї професійної діяльності отримують посмертну нагороду – медаль Дага Хаммаршельда. Даг Хаммаршельд – другий Генеральний секретар ООН, який також був миротворцем і загинув під час миротворчої місії в Конго. Сьогодні миротворчі акції Організації Об’єднаних Націй мають надзвичайно складний характер. Діяльність місій ООН вже не обмежується тільки спостеріганнями за тим, чи дотримують ворожі сторони складених мирних угод. Вони беруть на себе зобов’язання по відбудуванню територій, що були зруйновані через воєнні дії, формують державні інститути країн, що вийшли з довготривалого конфлікту. «Блакитні каски» беруть активну участь в організації виборів, реформуванні системи безпеки і судів, захищають права людини, підтримують біженців, що повернулися до своїх домівок після припинення військових дій тощо. Міжнародний день миротворців ООН привертає увагу до надзвичайної важливості миротворчих місій, діяльність яких пов’язана з ризиком. Сьогодні наші миротворці відкликані з міжнародних місій, адже вони там, де їх найбільше потребують – вдома. Зараз нашій країні необхідний їхній безцінний досвід з відновлення миру, але, звичайно, це стане можливим лише після перемоги над агресором. 

ТОП-5 цікавих фактів про миротворців

Найбільше миротворча Місія ООН була у Дарфурі (Судан) та налічувала 26 612 миротворців, у партнерстві з Африканським Союзом.

Жінки в Місіях ООН становлять – 30 % невійськових миротворців, 10 % поліцейських та 3 % військових миротворців.

У 1988 році «блакитні шоломи» ООН отримали Нобелівську премію за забезпечення миру у світі.

Військові, які беруть участь у миротворчих операціях ООН, продовжують носити військову форму тієї країни, з якої вони родом.

Аби їх упізнавали солдати протиборчих сторін, миротворці носять яскраві блакитні шоломи або берети із символікою ООН.