понеділок, 30 жовтня 2023 р.

31 жовтня - Міжнародний день Чорного моря

Екологічне свято Міжнародний день Чорного моря щорічно відзначають 31 жовтня в день, коли в 1996 році шість причорноморських країн - Болгарія, Румунія, Туреччина, Грузія, росія і Україна - підписали Стратегічний план дій з реабілітації і захисту Чорного моря. Цей План був розроблений після проведення всебічних досліджень морського середовища, які показали, що його життєздатність істотно погіршилася порівняно з попередніми трьома десятиліттями. Чорне море і його води Керченською протокою з’єднуються з Азовським морем, а протокою Босфор - з Мармуровим морем, через протоку Дарданелли - з Егейським і Середземним морями, будучи внутрішнім морем басейну Атлантичного океану. Його екологія дуже важлива для всього прилеглого регіону. У море впадають такі великі річки, як Дунай, Дніпро, Дністер і більш дрібні - Мзимта, Псоу, Бзибь, Ріоні, Кодор, Інгурі, Чорох, Кизилирмак, Єшільирмак, Сакар’я, Південний Буг, Камчия, Велека.

середа, 25 жовтня 2023 р.

День української писемності та мови

Щороку восени відзначають День української писемності та мови — у пам'ять про святого Нестора Літописця. Свято започаткували 6 листопада 1997 року. Тодішній президент України Леонід Кучма підтримав ініціативу громадських організацій та видав указ № 1241/97 "Про День української писемності та мови". До 2023 року його відзначали 9 листопада — у день вшанування пам'яті преподобного Нестора Літописця — за юліанським календарем, за яким церква жила донедавна. В Україні, зокрема в культурних закладах, бібліотеках, в школах та вишах цього дня проводять серії заходів. Свято нагадує про давність української мови, яка є єдиною державною, про історію її абетки, розповідає про розвиток української писемності, та й загалом популяризує українську мову в Україні та за кордоном. Вважається, що саме Нестор (1056–1114) — монах Києво-Печерської лаври є автором першої писемної історії українських земель — "Повісті врем'яних літ".

понеділок, 16 жовтня 2023 р.

Міжнародний день ООН

24 жовтня світ відзначає Міжнародний день Організації Об'єднаних Націй (ООН). Цього дня у 1945 році 51 країна світу ратифікувала Хартію про створення організації для запобігання глобальним міжнародним конфліктам. За час існування Організації Об'єднаних Націй була проведена 71 операція з підтримання миру, а у 1988 році миротворчим силам ООН була присуджена Нобелівська премія миру. Перша сесія Генеральної асамблеї відбулася 10 січня 1946 року у Лондоні. Перша резолюція була присвячена мирному використанню атомної енергії та ліквідації атомної та іншої зброї масового знищення. Тоді ж відбулося і перше засідання Ради безпеки ООН, до якої увійшли 11 країн. Наразі членами ООН є 193 країни, Україна як незалежна держава приєдналася у 1991 році, до цього з 1945 року Київ брав участь у роботі організації як УРСР. Військовий персонал організації Об'єднаних Націй — це так звані "блакитні каски", дислоковані на місцях.

четвер, 12 жовтня 2023 р.

Людина - не товар

Щорічно 18 жовтня відзначається Європейський день боротьби з торгівлею людьми, мета якого – висвітлення проблеми торгівлі людьми, необхідність об’єднання зусиль для протидії цьому явищу, переслідування злочинців, надання допомоги постраждалим особам. Торгівля людьми є глобальним злочинним бізнесом, сучасною формою рабства, що грубо порушує права людини. Під час пандемії Covid-19 та повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України проблема торгівлі людьми набула особливого значення. Адже жінки та діти, які вимушено перетинають державний кордон та мають обмежений доступ до тимчасового захисту, автоматично стають вразливими категоріями осіб, які підпадають під ризик торгівлі людьми.

четвер, 5 жовтня 2023 р.

Спасибі, вчителю, за все...

 

Всесвітній день вчителя відзначають щороку 5 жовтня. Він заснований Організацією Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури  у 1994 році і  нагадує про важливість освітян у формуванні майбутнього покоління. Саме цього дня у далекому 1966 році в Парижі відбулася Спеціальна міжурядова конференція, на якій обговорювалися питання статусу вчителів. Під час цієї конференції був прийнятий важливий документ, який включав перелік рішень з підвищення статусу педагогічного персоналу в інтересах покращення якості освіти.  Святкові заходи з нагоди Всесвітнього дня вчителя незмінно проходять саме в цей день, хоча в деяких країнах свято відзначається і в інші дні, близькі до цієї дати. Як же відзначають цей день в різних країнах? Аргентина. Тут День вчителя — це одне з головних національних свят, відзначають його 11 вересня. Оголошують загальний вихідний, і аргентинці із задоволенням вітають вчителів. США. У Сполучених Штатах святкують цілий тиждень, присвячений учителям, на початку травня. Діти зазвичай дарують педагогам власноруч зроблені листівки. Китай. Свято відзначають 28 вересня — в день народження Конфуція. Колишні учні зазвичай приходять в школи та вітають вчителів. Діти ж дарують викладачам квіти та готують виступи.Таїланд.