вівторок, 28 листопада 2023 р.

Корифей українського слова (245 років від дня народження Г. Ф. Квітки-Основ’яненка (Квітки) (1778-1843), українського драматурга, прозаїка)

 

Григорій Федорович Квітка народився 29 листопада 1778 року у дворянській родині в слободі Основа поблизу Харкова. Звідси його літературний псевдонім - Основ'яненко.  Квітка увійшов в історію української літератури як зачинатель і перший класик художньої прози. Був представником дворянського роду козачого старшинського походження. Герб Квітки з'являється в XVII столітті спершу на Полтавщині, де один із Квіток був Гадяцьким полковником, а потім переселилися в Слобідську Україну, були пов’язані із заснуванням міста Харкова, увійшли у дворянську еліту місцевого значення. З дитинства Квітка був хворим і кволим. Не здобув широкої освіти в учбових закладах, навчався лише вдома та в школі при монастирі. Григорій мав музичний хист: грав на флейті та фортепіано. 3 1793 до 1797 року Г. Квітка перебував на військовій службі, а з 1804 по 1805 упродовж кількох місяців - послушником у монастирі. Йти у ченці Григорія Федоровича вмовив Г. Сковорода, який був добре знайомий з родиною Квіток. Залишивши монастир, він знову повернувся на військову службу, але вже через рік вийшов у відставку.

вівторок, 21 листопада 2023 р.

Ціна нашої свободи – висока, пам'ятаймо про це!

День Гі́дності та Свобо́ди в Україні  святкується щороку 21 листопада на честь початку двох революцій: Помаранчевої революції та Революції Гідності. Цього дня, з інтервалом у дев’ять років, розпочалися дві доленосні для сучасної України події: Помаранчева революція 2004-го та революція Гідності 2013-го. Під час президентських виборів 2004-го року здійнялися акції протесту. За попередніми результатами другого туру, оголошеними 21 листопада Центральною виборчою комісією, перемогу в президентських перегонах здобув Віктор Янукович. Масові та брутальні фальсифікації під час голосування та підрахунку голосів збурили українське суспільство. Прихильники опозиційного кандидата – Віктора Ющенка, 22 листопада вийшли на мітинги незгоди. Протестний рух охопив найбільші міста України, а центром став Майдан Незалежності у Києві. Внаслідок цих подій відбувся повторний другий тур президентських виборів за результатами якого переміг Ющенко.

понеділок, 20 листопада 2023 р.

Всесвітній день дитини

Свято,  Всесвітній день дитини,  виникло в середині минулого століття, а саме в 1954-му році, коли Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй затвердила свою резолюцію № 836 (IX), рекомендувавши всім країнам відзначати цей день, починаючи з 1956-го року. Спочатку дата святкування Дня дитини рекомендувалася виключно на розсуд кожної держави, яка визнає для себе доцільним відзначати цей день. В багатьох суверенних державах, виник Міжнародний день захисту дітей, який відзначається 1-го червня. Пізніше, 20-го листопада 1959-го року прийняли «Декларацію прав дитини». Потім, в 1989-му році, також 20-го листопада всесвітнім співтовариством була прийнята «Конвенція прав дитини» так питання з єдиної для всіх датою святкування цього дня було вирішено само собою. Тепер в офіційних документах всесвітньої організації об’єднаних націй фігурує саме ця дата. Метою святкування Всесвітнього дня дитини є привернення уваги широкої громадськості, організацій та урядових установ до питань, спрямованих на практичну реалізацію заходів щодо забезпечення благополуччя дітей в усьому світі. Актуальність проблем дитинства залишається високою, на жаль і до цього дня.

субота, 18 листопада 2023 р.

Літописець українського народного характеру

Іван Семенович Левицький (літературний псевдонім — Нечуй) народився 25 листопада 1838 року в Стеблеві, в сім’ї сільського священика. Батько його був людиною прогресивних поглядів, мав велику домашню книгозбірню і на власні кошти організував школу для селян. Змалку Іван вивчав історію України з книжок у батьківській бібліотеці. На сьомому році життя хлопця віддали в науку до дядька, який вчителював у духовному училищі при Богуславському монастирі. Там опанував латинську, грецьку та церковнослов’янську мови. Незважаючи на сувору дисципліну, покарання й схоластичні методи викладання, Левицький навчався успішно й після училища вступив до Київської духовної семінарії, де навчався з 1853 по 1859 рік. У семінарії захоплювався творами Т.Шевченка. Закінчивши семінарію, деякий час працював у Богуславському духовному училищі викладачем церковнослов’янської мови, арифметики та географії. 1861 року Левицький вступає до Київської духовної академії.

понеділок, 13 листопада 2023 р.

Толерантним бути модно

Державами-членами Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури, що зібралися в Парижі на двадцять восьму сесію Генеральної конференції ЮНЕСКО 25 жовтня — 16 листопада 1995 року, звертаючи особливу увагу на обов’язок розвивати та забезпечувати поважання прав людини та основних свобод для всіх без винятку незалежно від їхньої раси, статі, мови, національної належності, релігії або стану здоров’я і боротися з проявами нетерпимості, було прийнято та урочисто проголошено Декларацію принципів толерантності зі сповненням рішучості зробити все необхідне для утвердження ідеалів толерантності в суспільстві, оскільки толерантність є не тільки важливим принципом, а й необхідною умовою миру та соціально-економічного розвитку всіх народів. За змістом статті 1 Декларації толерантність означає поважання, сприйняття та розуміння багатого різноманіття культур нашого світу, форм самовираження та самовиявлення людської особистості.

вівторок, 7 листопада 2023 р.

Історія «Книги рекордів Гіннеса»

Кожного року у третій четвер листопада відзначається Всесвітній день книги рекордів Гіннеса. Свято започаткували у 2005 році, дата обрана на честь дня, коли Книга рекордів Гіннеса здобула титул найбільш продаваної книги з авторськими правами. Хто ж був такий Артур Гіннес, чиє ім'я носить книга рекордів, і яку незвичайну функцію вона спочатку виконувала? Артур Гіннес (1725-1803) був не вченим або письменником, який збирав цікаві відомості про все на світі, а відомим пивоваром, який володів великою пивоварнею в Дубліні і був успішним бізнесменом. Своєю справою Гіннес зайнявся після того, як його родич, архієпископ Прайс залишив йому у спадок 100 фунтів стерлінгів. 27-річний Артур взяв в оренду невелику пивоварню з прилеглою ділянкою землі, і вже через кілька років пиво під маркою Guinness стало одним з найпопулярніших в Дубліні. Справу продовжили його сини, а компанія під назвою Arthur Guinness Son & Co стала однією з самих процвітаючих в пивоварному бізнесі. Своєю появою Книга рекордів Гіннесса зобов'язана не Артуру Гіннесу і навіть не його синам.

понеділок, 6 листопада 2023 р.

Екоцид - мовчазна жертва війни

6 листопада – Міжнародний день запобігання експлуатації довкілля під час війни та збройних конфліктів,  який встановила Генеральна Асамблея ООН у 2001 році, посилаючись на Декларацію тисячоліття, де вказано охороняти навколишнє середовище. Цей день заснований з метою привернення уваги до екологічних наслідків війни. Війна – це не тільки кров, смерть, зруйновані долі та знедолені сім'ї. Це знищене навколишнє середовище. Війна може протягом лічених хвилин знищити те, що іноді було створено цілими поколіннями. Сьогодні, для України, ця дата має особливе та важливе значення. Наша держава безпосередньо зіткнулася з цією проблемою. Значні території в зоні проведення бойових дій отримали катастрофічну шкоду, стан довкілля серйозно постраждав. Росіяни як варвари знищують усе, вчиняють справжній екоцид і навіть не усвідомлюють, що навколишнє середовище не визнає кордонів...