неділя, 25 червня 2023 р.

Державне свято України

Конституція - основний закон, який гарантує кожному громадянину країни свободи і права, а також визначає політичний устрій держави. День Конституції України - одне з найбільших державних свят. Припадає воно щорічно на 28 червня.Саме 28 червня 1996 року Верховна Рада прийняла Конституцію незалежної України. Тодішнім спікером парламенту був Олександр Мороз. Він побоювався, що не зможе зібрати достатню кількість депутатів, а тому наголосив - робота над документом триватиме, поки його не ухваять. Відбулося 24-годинне безперервне засідання, на якому проголосували та ввели в дію Конституцію України. Тоді за її ухвалення проголосував 321 депутат (потрібно було набрати щонайменше 300 голосів).Україна з усіх країн колишнього СРСР ухвалила нову Конституцію найпізніше - аж на п'ятому році незалежності.

середа, 14 червня 2023 р.

14 червня — Всесвітній день донора крові

Всесвітній день донора крові заснований під егідою ООН у 2005 році на Всесвітній асамблеї охорони здоров’я в Женеві. Саме цього дня в 1868 році австрійський лікар Карл Ландштейнер відкрив групи крові людини. Тема донорства завжди є актуальною, а під час воєнних дій — особливо, адже кров та її продукти це найважливіший ресурс для порятунку людського життя. По мірі того, як первісні люди почали усвідомлювати явища природи, вони переконувались в великому значенні крові в їх житті. Війна та мисливство доводили їм це щоденно. Підбитий птах, поранена тварина і людина, які втратили багато крові, помирали, і це спонукало замислюватися про тісний взаємозв’язок між життям і кров’ю. Погляди на кров як на джерело життєвої сили, привели до думки про можливість зцілення за її домогою від важких хвороб. Перші думки про застосування крові з лікувальною метою з’явилися задовго до нашої ери. Люди бачили в крові джерело чудодійної сили, шукали зцілення від тяжких хвороб.

пʼятниця, 2 червня 2023 р.

Чистота нашої землі – у наших руках!

Традиційно Україна, як і увесь світ, 5 червня відзначає Всесвітній день охорони навколишнього середовища. Цей день вважається однією з найважливіших подій екологічного календаря і щорічно святкується в більш ніж 100 країнах світу.  Цього дня 1972 році в Стокгольмі відкрилася Конференція Організації Об’єднаних націй з проблем довкілля, на якій були присутні повноважні представники 113 держав. Наслідком її стало створення Програми ООН з довкілля (ЮНЕП).  Цьому передувала велика підготовча робота. Зокрема, 11 травня 1971 р. генеральному секретареві ООН надійшло звернення, яке підписали 2200 діячів науки й культури з 23 країн світу. Вони попереджали людство про безпрецедентну небезпеку, що загрожує йому у зв'язку із забрудненням довкілля: «Або ми покінчимо із забрудненням, або воно покінчить із нами».