вівторок, 15 серпня 2023 р.

Всесвітній день гуманітарної допомоги

Щороку 19 серпня з ініціативи ООН ми відзначаємо Всесвітній день гуманітарної допомоги. Він заснований Всесвітньою організацією охорони здоров’я та іншими міжнародними організаціями, що привертають увагу до ролі гуманітарних працівників і згадують тих, хто загинув або зазнав травм під час виконання життєво важливих обов’язків. Цей День відзначається відповідно до рішення Генеральної асамблеї ООН A/RES /63/139. Конфлікти, стихійні лиха та інші надзвичайні ситуації постійно загрожують життю і здоров’ю багатьох мільйонів людей. Під час цих криз тисячі відданих справі гуманітарних працівників з багатьох країн світу докладають зусилля для надання сприяння постраждалим людям, підтримки місцевих органів управління в доставці необхідної допомоги.
Ще декілька років тому в Україні мало хто знав про таку дату. Але віроломна війна, яку розв’язала росія проти нашої країни, все змінила. Наразі гуманітарної допомоги потребують мільйони українців. Сьогодні в Україні цією благородною місією займаються як міжнародні, так і національні громадські організації, різні волонтерські рухи і благодійні фонди.
Особливо важливу роль у наданні допомоги цивільним громадянам відіграють військовослужбовці ЗС України, а також волонтери. У межах сфер відповідальності української армії проходить комплекс аналітичних і практичних дій задля максимально швидкого вивчення та розв’язання нагальних проблем місцевого населення.
За останні кілька років наші військові стали надійною опорою не тільки для місцевих мешканців «сірої зони», а й для цивільних лікарів на Донеччині та Луганщині. До гуманітарної діяльності армії долучилися десятки вітчизняних і міжнародних благодійних організацій, органи самоврядування, волонтери, представники великого та малого бізнесу з усієї держави.
Найбільшим урядовим донором є США, за якою слідує Великобританія. Приблизно одна шоста частина прямих іноземних інвестицій уряду Великобританії (не включаючи вклади, зроблені через Організацію Об’єднаних Націй і Європейський союз) використовується на гуманітарну допомогу.
Мета проведення Всесвітнього дня гуманітарної допомоги полягає у приверненні уваги громадськості та поширення знань про гуманітарне співтовариство, про те, що роблять гуманітарні працівники і з якими труднощами вони стикаються, проводиться демонстрація своєї гуманітарної діяльності для неурядових та міжнародних організацій, а також спогад тих, хто загинув або отримав травми під час гуманітарних операцій.