середа, 27 липня 2022 р.

Український Дон Кіхот нової формації

 

28 липня народився Володимир Винниченко (1880-1951) – письменник, публіцист, художник, політичний і громадський діяч (заступник голови Центральної Ради, Голова Директорії УНР (1918 – 1919). Літературна спадщина Володимира Винниченка вважається приналежною до золотого фонду України. Він — автор одного з перших утопічних романів, хоча дехто вважає його антиутопічним, «Сонячна машина» (написаний у 1922—1924 роках), який започаткував новий напрям в українській літературі. Появу його творів вітали Іван Франко і Леся Українка. У 1909 році Михайло Коцюбинський писав: «Кого у нас читають? Винниченка. Про кого скрізь йдуть розмови, як тільки річ торкається літератури? Про Винниченка. Кого купують? Знов Винниченка».

неділя, 24 липня 2022 р.

Біографія письменника – це його книжки

 Капранов Дмитро Віталійович та Капранов Віталій Віталійович (Брати Капранови) народилися 24 липня 1967 року в Дубоссарах (нині Молдова) — українські письменники, видавці, публіцисти, громадські діячі.  Батьки пмсьменників родом з півдня:  мати - з Одещини,  батько – з Миколаївщини. Самі брати виросли в Очакові  Миколаївської області і вважають його своєю батьківщиною. Там-таки, в Очакові у 1984 році закінчили середню школу. Брати Капранови одружені на сестрах-близнючках з 1988 року. Зараз їхні дружини володіють туристичною фірмою. Після весілля всі разом перебралися жити до Москви, де були зайняті в сферах фармацевтики та виноробства.

понеділок, 11 липня 2022 р.

З роду Драгоманових (220 років з дня народження поета, перекладача, юриста, мецената Петра Драгоманова)

11 липня 1802 р. у с. Монастирські Будища, Гадяцького повіту на Полтавщині в родині дрібних дворян із козацького полковницького роду народився Петро Драгоманов  – правник, колезький асесор, поет, перекладач. Дід Лесі Українки, батько Олени Пчілки та Михайла Драгоманова.Батько Петра був  військовим скарбником, колезьким асесором. Мати - Ганна Колодяжинська успадкувала після смерті свого тата, військового обозного, полкового гадяцького судді хутір біля с. Сергіївка, Лохвицького повіту та земельний маєток із великою садибою при селі Монастирські Будища, що перейшли «яко посаг» дружини до чоловіка Якима.

пʼятниця, 8 липня 2022 р.

Все починається з родини

Український День родини відносно молоде свято і відзначаєтся з 2012 року.  Святкування цього дня має щорічний характер і встановлено на 8 липня.Родина являє собою організовану соціальну групу, а її представники пов’язані між собою не тільки спільністю побуту, але і взаємною моральною відповідальністю, а також соціальною необхідністю, яка зумовлює потребу суспільства в духовному і фізичному самовідтворенні, звідси, мабуть і пійшов вираз: сім’я - осередок суспільства.

середа, 6 липня 2022 р.

Любив Україну до глибини своєї кишені




7.07.2022 відзначаємо 101 річницю з дня народження відомого мецената ПЕТРА ЯЦИКА (1921 - 2001), знаного за вагомим вкладом у фінансування українознавства в Україні та світі. Сума його пожертв на українські інституції в західному світі перевищує 16 мільйонів доларів! Його іменем названо Міжнародний конкурс знавців української мови, що проводиться у День української писемності і мови 9 листопада. Про нього написано книгу з промовистою назвою "Українець, який відмовився бути бідним" (автор - Михайло Слабошпицький) та низку статей.

понеділок, 4 липня 2022 р.

Письменник та громадський діяч - Петро Панч


Петро Панч — новеліст, повістяр і романіст, автор казок для, дітей. Свої перші твори опублікував тоді, коли йому було тридцять років, коли мав за плечима життєвий досвід. Народився він 4 липня 1891 року в місті Валках на Харківщині в родині майстра-колісника. Дитинство письменника, про яке він зворушливо написав у книзі „На калиновім мості”, було багатим на життєві враження. Так повелося, що в родині всі колісникували: і дід, і батько, і дядько. З п'ятнадцяти років, після двокласної школи, Петро пішов працювати. Спершу служив у Народному домі, переписував папери і розносив пакети, а згодом — писарчуком в агента земського страхування. Сімнадцятирічним юнаком Панч уперше залишає рідну домівку і їде до Харкова шукати долі.