понеділок, 27 березня 2023 р.

З Міжнародним днем театру

Поява театру cягає сивої давнини і датується 497 роком до н. е. Перша масштабна театральна постановка, якщо вірити рукописам, відбулася ще в 2500 році до нашої ери.  Стародавні греки відзначали свято на честь бога Діоніса. Так як торжество було досить важливим для людей того часу, греки активно вибудовували дерев’яні підмостки, такі своєрідні сцени, на яких виступали читці і музиканти.Час минав і  замість звичайних непримітних дерев’яних підмостків на землях Давньої Греції були зведені круглі арени, оточені безліччю місць для глядачів.  Саме в Стародавній Греції театр почав формуватися як окремий вид мистецтва, сформувалися чіткі поняття і поділ трагедії і комедії як жанру, а також багато інших театральних форм. Після греків, вже в 55 році до нашої ери в Римі з’явився перший офіційний кам’яний театр, де на  сцені виступали актори, які читали вірші і розігрували по ролям невеликі п’єси.  Це і поклало початок свята, яке відзначають  всі, хто має пряме або непряме відношення до мистецтва і сцени – Всесвітній день театру.   Доводиться свято на весняний день – 27 березня. Які корені має слово «театр»?

неділя, 26 березня 2023 р.

Глибинні реальності Теннессі Вільямса

 

26 березня виповнюється 112 років від дня народження Теннессі Вільямса, американського письменника, лауреата Пуліцерівської премії. Його вважають одним із провідних американських драматургів ХХ століття. Томас Ланір Вільямс народився 26.03.1911 року в Колумбусі, штат Міссісіпі у типовій південній родині. Коли Вільямсу виповнилося сім років, сім'я переїхала у Сент-Луїс, штат Міссурі, де минули дитинство та юність письменника. У спогадах Вільямса Сент-Луїс пов'язаний з пуританською домашньою атмосферою, жорстокою тиранією батька, якого хлопчик ненавидів, і лагідною тиранією матері. Едвіна жила спогадами про минулі роки юності, про вроду та щастя і всупереч усім обставинам почувалася дамою, аристократкою Старого Півдня.

вівторок, 14 березня 2023 р.

Знай свої права, споживач!!!

15 березня світова спільнота відзначає міжнародний день захисту прав споживачів. Усі держави сприйняли ідеї захисту інтересів споживачів як ключові в економічному і політичному житті суспільства, проваджуючи їх через ряд фундаментальних прав, а саме: право на якість і безпеку, захист економічних інтересів, відшкодування шкоди, вільний вибір товарів і послуг, а також судовий захист. Ідея захисту прав споживачів поступово матеріалізувалась і знайшла своє втілення в утворенні різноманітних суспільних об'єднань, правових норм тощо. Проте лише в середині XX століття цивілізовані відносини між виробником і споживачем почали ґрунтуватися на чітких правових засадах. 15 березня 1962 року президент США Джон Кеннеді виступаючи із зверненням до Конгресу та об’єднань споживачів вперше проголосив права споживачів: право на безпеку, право на інформацію, право на вибір, право бути почутим.

середа, 8 березня 2023 р.

Дякуємо нашим захисникам!

Щороку, 14 березня Україна відзначає День українського добровольця відповідно до постанови Верховної Ради України № 1822 від 17 січня 2017 року. Це свято людей, які свідомо, за покликом власного серця, стали на захист України і захищають рідну землю від загарбників. Хоч відзначення цього Дня  є новим для національного календаря України, проте явище, якому воно присвячене, споконвіку супроводжує український народ – гуртуватися при спільній загрозі. Саме цього дня у 2014 році понад 500 бійців «Самооборони Майдану» розпочали підготовку на полігоні у Нових Петрівцях з тим, аби взяти участь у боротьбі за суверенітет та територіальну цілісність України на сході держави. Українські добровольчі батальйони є справжнім взірцем патріотизму та любові до рідної землі.

четвер, 2 березня 2023 р.

Всесвітній день письменника

Щорічно 3 березня в усіх країнах відзначається Всесвітній день письменника – професійне свято літераторів (World Day of the writer).  Це свято відзначається не лише письменниками, а вважається професійним святом усіх представників «четвертої влади». В урочистостях беруть участь літературні асоціації і об'єднання, редактори, коректори, критики, культурологи, журналісти, викладачі, студенти та випускники філологічних навчальних закладів, любителі читання. У цей день вони збираються, щоб обговорити тенденції сучасної літератури, нагородити найталановитіших авторів, послухати нові вірші та уривки романів своїх колег. Крім того, часто до цього дня приурочені церемонії вручення різних літературних премій і вшанування літературних діячів, які найбільш відзначилися. Хоч професія письменника з'явилася багато століть назад, майстри слова отримали своє свято лише у 1986 році на засіданні 48 конгресу Міжнародного ПЕН-клубу.  ПЕН-клуб був заснований в Лондоні в 1921 році.