понеділок, 10 липня 2023 р.

Розвиток навичок та професії майбутнього

У грудні 2014 року Генеральна Асамблея ООН оголосила 15 липня «Всесвітнім Днем навичок молоді». Мета цієї щорічної події полягає в тому, щоб допомогти у вирішенні проблем безробіття сучасної молоді. Розвиток навичок є основним засобом молоді зробити плавний перехід до роботи. Мета цього дня — привернути увагу до важливості розвитку молоді в усьому світі, що, своєю чергою має сприяти вирішенню проблеми безробіття.  Адже за оцінками Міжнародної організації праці, молоді люди мають у три рази більше шансів стати безробітними, ніж дорослі. Кожна п’ята молода людина (а це близько 125 мільйонів), працює, але живе у крайній бідності (менш, ніж на $ 1 / день). Важливо й те, що проблема безробіття серед молоді сьогодні стосується і промислово розвинених країн, і країн, що розвиваються. За даними ООН, рівень безробіття серед молоді в три рази вище, ніж серед людей середнього віку.

Якість робочих місць, пропонованих молоді, постійно знижується, нерівність на ринку праці зростає, а перехідний період від школи до роботи стає більш тривалим і невпевненим. Жінки частіше змушені виконувати роботу за меншу платню або ту яка не відповідає їх кваліфікації. Часто їм доводиться задовольнятися працевлаштуванням на півставки або тимчасовими контрактами. Дуже часто молоді люди йдуть на малооплачувану роботу тільки тому, що у них немає інших варіантів. Найбільші проблеми з роботою і освітою серед молоді постає в країнах, що розвиваються.  Сьогодні в світі налічується 1,2 мільярда молодих людей у віці від 15 до 24 років, що становить 16 відсотків населення світу. Активна участь молодих людей в заходах щодо забезпечення сталого розвитку відіграє важливу роль в справі створення стійких, інклюзивних і стабільних суспільств і боротьбі з серйозними загрозами і викликами сталого розвитку, включаючи наслідки зміни клімату, безробіття, злидні, гендерну нерівність, конфлікти і міграцію. Стало традицією, щорічно, у Всесвітній день навичок молоді проводити величезну кількість інформативних заходів. Крім цього, в деяких країнах організовують різні конференції, де обговорюють головні проблеми, пов’язані з навичками молоді. А один з проектів, створених для розвитку молодих людей, – WorldSkills. Це змагання, де немає переможених. Молоді люди діляться фотографіями зі своїх робочих місць. Тим самим показуючи, що знайти роботу можливо.

І які професії будуть затребувані?  До 2025 року у світі зникнуть 85 млн робочих місць, натомість з’явиться 97 млн нових, зокрема в галузях технологій, створення контенту та сфері догляду. Це прогноз зі звіту Всеукраїнського економічного форуму Future of Jobs 2020. Найпопулярніша відповідь молодих людей на питання, як вони планують готуватись до майбутнього роботи 2030, – це розвиток власних навичок.  Які ж навички варто розвивати, щоб йти в ногу з майбутнім? Найважливіші м’які навички для роботи в 2030 році, на думку молодих людей, це:

креативність, оригінальність та ініціативність (59,5%);

критичне мислення та аналіз (57,1%);

аналітичне мислення та інновації (56,4%);

витривалість, стресостійкість та гнучкість (54%);

знання іноземних мов (71,3%);

вільне володіння базовими цифровими навичками (64,7%);

маркетинг, продажі та створення контенту (46,9%).

Такі результати свідчать про свідоме розуміння того, на які навички варто спиратися, аби будувати своє успішне майбутнє в улюбленій діяльності. Цікаво, що бачення української молоді відповідає результатам дослідження Всесвітнього економічного форуму. ВЕФ прогнозує, що найважливіша компетенція майбутнього – це вміння вирішувати проблеми. Адже 5 з 10 топ-навичок 2025 стосуються саме цього і включають в себе як аналітичні навички, так і креативні навички, що сприяють умінню створювати інноваційні рішення. Не оминув увагою ВЕФ і вміння вчитись, управляти собою та цифрові навички.

Серед популярних способів отримання навичок, потрібних для роботи майбутнього, молодь виділяє:

масові відкриті онлайн-курси (55,5%);

короткострокові практичні тренінги (48,9%);

менторство від фахівців/чинь конкретної галузі (47,2%).

Проте, не менш важливими будуть

як самоосвіта (46,9%);

так і навчання в закладах вищої освіти офлайн (46,3%), які мають теж трансформуватись відповідно до тенденцій та потреб майбутнього ринку праці.

У давні часи надважливим вважалось відточування майстерності в певній галузі, але сучасні дослідження доводять, що поліпрофільність та адаптивність набагато важливіші, ніж лише майстерність. На ринку праці все за законами біологічної еволюції – виживає той, хто краще адаптується. Тож головне завдання – навчитись вчитись. Отже, свої навички розвивати варто регулярно і на постійній основі, адже саме тоді вони стають звичкою, і в будь-якій непрогнозованій ситуації ви з легкістю зможете «увімкнути» свою креативність, наприклад, чи стресостійкість, і з успіхом вийти з такої ситуації з чудовими результатами. І ось «вміння вчитись» чудово в цьому допоможе.

Назви лишаються, а зміст змінюється: як вибрати професію майбутнього?

Молоді люди в онлайн-опитуванні від Career Hub зазначають, що галузі, які у світі мають найбільшу перспективу розвитку та інноваційності у майбутньому, це:

ІТ (70,2%);

фармацевтика та охорона здоров’я (47,8%);

сфера послуг (37,6%);

енергетика (35,9%).

Натомість пріоритетними для України на 2030 рік вважають:

агропромисловість (52,8%);

ІТ (50,4%);

харчову промисловість (36,4%);

енергетику (34,7%).

Які ж професії зникнуть, існуватимуть і з’являться в цих галузях? Молодь вважає, що можуть зникнути ті професії, які легко автоматизувати, замінити роботами чи іншими технологіями. Лишаться ті професії, що потребують творчості (тут згадуємо про навички – креативність, інноваційність, оригінальність) та розумових здібностей (не забуваємо про аналітичні вміння, критичне мислення та інновації). Водночас молоді люди переконані, що всі професії важливі і потрібні по-своєму, саме тому говорити про цілковите зникнення не варто, адже більшою мірою зникатиме зміст певних професій, і оновлюватиметься на новий, адаптований до нових умов. Це свідчить про кроссекторальність як важливий тренд професій майбутнього. До речі, молодь зазначає, що серед інновацій, які переважатимуть у 2030 році, саме кроссекторальність – поєднання технологій з іншими сферами (53,8%) – іде другою після штучного інтелекту (58,6%). Звичайно, більшість молоді вважає, що майбутні професії будуть пов’язані так чи інакше з ІТ. Дуже важливо не боятися змін, а особливо боротися зі страхом, що ваша професія може зникнути. Поки ви маєте бажання змінюватись, вчитись і експериментувати, ви будете затребувані. А щоб трохи заспокоїти своє внутрішнє «я», спробуйте проаналізувати, в яких ще галузях (крім вашої нинішньої) ви можете бути корисними. Просто схарактеризуйте те, чим ви займаєтесь зараз в трьох характеристиках і трьох навичках, а далі знайдіть три геть інші професії, для яких теж важливі ці характеристики і вміння. І ось у вас вже є, як мінімум, ще три шляхи професійного розвитку для вашої роботи майбутнього.