пʼятниця, 13 серпня 2021 р.

Золотий письменник України

 

13 серпня 1964 року  на Львівщині у родині політв’язня народився Степан Процюк - український письменник, якого вважають одним із найконтроверсійніших сучасних письменників-інтелектуалів. В літературу Степан Процюк прийшов у 1991 році у складі літгурту «Нова генерація», куди він входив разом із Іваном Андрусяком та Іваном Ципердюком. Згодом став співтворцем літературного проєкту «Інша література». Автор збірок віршів («На вістрі двох правд», «Апологетика на світанку»), есеїв («Канатоходці», «Тіні з'являються на світанку», «Аналіз крові»).

вівторок, 10 серпня 2021 р.

Американський науковець і український письменник

11 серпня 1951 року у місті Сталіно (тепер - Донецьк) народився Володимир Георгійович Діброва - письменник, драматург, перекладач, есеїст. Навчався у Київському університеті імені Тараса Шевченка, на факультеті романо-германської філології, відділ перекладачів (1968-1973). У 1985-1988 — аспірант Інституту літератури ім. Т. Шевченка АНУ. Тема кандидатської дисертації: "Творчість Фленн О'Брайен і традиції народної культури" (захищена в 1988). Творчі спроби заявити про себе в літературі зробив ще студентом. Діброва – представник «андеґраундної альтернативи» 1970 – 1980-х років, що творилася паралельно до радянського офіціозу – у самвидаві.

вівторок, 3 серпня 2021 р.

Незламний українець


5 серпня народився Борис Антоненко-Давидович (1899–1984), письменник, літературний перекладач, дослідник проблем розвитку й культури української мови. Народився в селі Засулля на Сумщині. Походив з козацького роду. Автор понад двох десятків книжок: п’єси «Лицарі абсурду», роману «За ширмою», повістей «Смерть», «Синя волошка», «Справжній чоловік», мисливської поеми «Семен Іванович Пальоха», збірок оповідань «Запорошені силуети», «Слово матері», «Як воно починалось», літературних репортажів, збірників статей (зокрема, й «Як ми говоримо…»). 

понеділок, 2 серпня 2021 р.

Три життя Костя Буревія

2 серпня виповнюється 133 роки від дня народження Костя Буревія, українського письменника, публіциста, драматурга, театрознавця, літературного критика, перекладача. Костянтин Степанович Буровій народився у 1888 році у селі Великі Меженки на Вороніжчині в надзвичайно бідній українській родині. Зміг закінчити лише сільську чотирирічку. Формувався як особистість у російськомовному середовищі. Подальшу освіту здобував самотужки, переважно на каторзі та в тюрмах. Там він вивчив польську та французьку мови.