вівторок, 30 березня 2021 р.

РЕНЕ ДЕКАРТ — СПРАВЖНІЙ ГЕНІЙ XVII СТОЛІТТЯ (425 років від дня народження)

Рене Декарт - математик, філософ, фізіолог, механік і фізик, чиї ідеї та відкриття зіграли велику роль у розвитку відразу декількох наукових галузей. Він розробив алгебраїчну символіку, яку ми використовуємо і до цього дня, став «батьком» аналітичної геометрії, заклав основи для становлення рефлексології, створив механіцизм у фізиці - і це далеко не всі досягнення.

пʼятниця, 26 березня 2021 р.

150 років від дня народження Генріха Манна (1871–1950), німецького письменника, громадського діяча

Генріх Манн народився 27 березня 1877 року. Батько був сенатором з фінансів і господарства міста Любека. В сім'ї крім Генріха було ще четверо дітей — Томас, Юлія, Карла і Віктор. В родині Маннів художній хист був притаманний майже всім її членам. Два покоління цієї родини дали світові аж п'ять письменників і серед них двох таких всесвітньовідомих, як Генріх і Томас Манни, а Віктор, молодший з братів, хочь і став ученим-агрономом, написав цікаву історію своєї обдарованої родини.
У 1889 році Генріх закінчив гімназію і переїхав до Дрездена. Деякий час працював у книжковій торгівлі. Потім переїхав до Берліна. Працював у видавництві і вчився у Берлінському університеті Фрідріха Вільгельма.

понеділок, 15 березня 2021 р.

Її поезія – словесна зброя

 

19 березня 2021 року Ліна Василівна Костенко відзначає свій 91-й день народження. Її вважають генієм слова, залізною жінкою та живою легендою. Її вислови надихають на зміни і змушують замислитися над вічними темами. Усе своє життя письменниця не боялася влади та відкрито говорила всю правду про неї. 

Ліна Василівна  народилася в сім’ї вчителів  в м. Ржищеві на Київщині. Ще будучи ученицею, вона почала відвідувати літературну студію при журналі «Дніпро», який редагував Андрій Малишко. Перші вірші Ліна Костенко опублікувала в 16 років.

пʼятниця, 5 березня 2021 р.

ДО ВІДДІЛУ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ НАДІЙШЛИ НОВІ ВИДАННЯ ВІД УКРАЇНСЬКОГО ІНСТИТУТУ КНИГИ


Поповнення фондів – це завжди приємна подія для бібліотеки. У фонд відділу обслуговування користувачів надійшли книги за Програмою поповнення фондів публічних бібліотек від Українського інституту книги. Серед видань: твори сучасних українських авторів, зарубіжні бестселери в якісному українському перекладі. Ми будемо розповідати читачам нашого блогу про ці видання. Слідкуйте за нашими публікаціями на блозі «Пізнання - безперервне» та соціальній мережі «Facebook» з хештегами
 #програма_поповнення_фондів_бібліотек
 #програми_УІК 
 Запитуйте книги з зеленими наліпками!!!
 Представляємо п’ять книг від Українського інституту книги!

понеділок, 1 березня 2021 р.

ЄВГЕН ПАТОН - людина, що навчила світ будувати мости

 Євген Оскарович Патон (1870-1953) — український академік, видатний вчений, який мав блискучий інженерний талант. Саме він створив унікальну українську школу мостобудування, перетворивши цю  справу не тільки в складну науку, а й в справжнє мистецтво. Найбільш відоме творіння вченого носить його ім'я — міст Патона в Києві.  Інститут електрозварювання, який він створив, вніс серйозний вклад в розвиток безлічі галузей української промисловості, а ціла плеяда учнів Євгена Оскаровича з успіхом продовжила його справу як в Україні, так і в інших країнах.