неділя, 30 липня 2023 р.

30 липня - 205 років від дня народження англійської письменниці Емілі Бронте

 

Англійська поетеса, яка прославилася своїм єдиним романом – «Буремний перевал» – Емілі Бронте, сестра не менш знаменитих Шарлотти і Енн Бронте, народилася у графстві Йоркшир в сім'ї священника 30 липня 1818 року. Емілі була п'ятою дитиною з шести дітей родини Бронте. Коли вона втратила матір в 1821 році, і двох своїх старших сестер, вона разом з Енн, Шарлоттою та братом Бренуеллом стали згуртованою і унікальною командою. Вони не відвідували школу, у них не було друзів, вони жили в глухому селі. Ігровим майданчиком їм служили торфовища, які виднілися з відкритих вікон будинку, та їх власна фантазія. Емілі практично не мала можливості отримати освіту, на відміну від своїх сестер. Вона провела півроку в школі Clergy Daughters в селі Кован-Брідж, коли їй було 6 років; три місяці в Roe Head School, в містечку Дьюсбери, у віці 17 років; дев'ять місяців в пансіонаті Еже в Брюсселі у віці 24-25 років. Прогалини в освіті вона заповнювала, навчаючись вдома з тіткою Бренуелл і сестрою Шарлоттою. На відміну від інших дітей Бронте, Емілі була висока і міцна статурою. Вона була найбільш жвавим членом родини, проте, незважаючи на її прозорливість, у неї не було друзів.

понеділок, 24 липня 2023 р.

Багатовікова історія українського державотворення

28 липня православна церква згадує дуже важливу подію - день, коли князь Володимир Великий охрестив Київську Русь. Офіційно це свято носить назву - День хрещення Русі-України. Воно було встановлено 25 липня 2008 року наказом президента України Віктора Ющенка. Дату обрали на честь вшанування пам'яті рівноапостольного князя Володимира Великого. Нажаль, невідомий точний день та навіть рік, коли відбулася ця подія. Однак більшість істориків вважає, що Київську Русь хрестили 988 року. З 2022 року Україна 28 липня відзначає День Української Державності. Запровадити нове державне свято, яке відзначатиметься у день хрещення Київської Русі-України, запропонував Президент Володимир Зеленський під час урочистостей з нагоди Дня Незалежності України. Тоді ж глава держави підписав відповідний указ про затвердження Дня державності.

четвер, 20 липня 2023 р.

Ернест Хемінгуей — американський письменник і журналіст

 

Ерне́ст Мі́ллер Хемінгуе́й (Ге́мінґвей)
 народився 21 липня 1899 року в містечку Оук-Парк в штаті Іллінойс (це було передмістя Чикаго). Його батько був лікарем, а мати займалася вихованням дітей. З дитинства батько прищеплював йому любов до природи, в надії, що син піде по його стопах, і вивчатиме природознавство з медициною. Мати майбутнього письменника наполягала на заняттях музикою і навіть змушувала його співати в церковному хорі. Як він сам пізніше зазначав, музичного таланту у нього зовсім не було. У 12 років хлопчик отримав у подарунок від дідуся однозарядну рушницю, про що запам’ятав на все життя. Дружба між Ернестом і дідусем зміцнилася, і він часто згадував його у своїх творах. Літературне покликання Хемінгуея виявилося ще в шкільні роки.

вівторок, 11 липня 2023 р.

Письменник і видавець Ярема Гоян

 

11 липня минає 83 роки з дня народження  українського прозаїка, головного редактора видавництва «Веселка», заслуженого діяча мистецтв України, лауреата Шевченківської премії, члена Спілки письменників України Яре́ми Петро́вича Гоя́на. Народився він 1940 року в селі Долішнє Залуччя, Снятинського району, Івано-Франківської області  у хліборобській родині. Ранні проби пера переросли згодом у справу всього життя.  Більше п’ятдесяти років Ярема Гоян плідно працював у царині українського слова. Розпочавши творчий шлях журналістом у районній газеті «Колгоспник» (тепер - «Голос Покуття»), пройшов велику школу в оволодінні мистецтвом слова: факультет журналістики Львівського державного університету ім. І.Я. Франка, редакції обласних і республіканських газет. Після закінчення університету служив у війську.

понеділок, 10 липня 2023 р.

Розвиток навичок та професії майбутнього

У грудні 2014 року Генеральна Асамблея ООН оголосила 15 липня «Всесвітнім Днем навичок молоді». Мета цієї щорічної події полягає в тому, щоб допомогти у вирішенні проблем безробіття сучасної молоді. Розвиток навичок є основним засобом молоді зробити плавний перехід до роботи. Мета цього дня — привернути увагу до важливості розвитку молоді в усьому світі, що, своєю чергою має сприяти вирішенню проблеми безробіття.  Адже за оцінками Міжнародної організації праці, молоді люди мають у три рази більше шансів стати безробітними, ніж дорослі. Кожна п’ята молода людина (а це близько 125 мільйонів), працює, але живе у крайній бідності (менш, ніж на $ 1 / день). Важливо й те, що проблема безробіття серед молоді сьогодні стосується і промислово розвинених країн, і країн, що розвиваються. За даними ООН, рівень безробіття серед молоді в три рази вище, ніж серед людей середнього віку.

субота, 1 липня 2023 р.

ВАСИЛЬ ДІДЕНКО —ПОЕТ І ЛЮДИНА

 


25 червня — 26 річниця перепоховання поета на малій батьківщині.
Василь Іванович Діденко народився 3 лютого 1937 року в Гуляйполі у родині закріпачених у сталінському колгоспі Івана та Марії Діденків. Батько поета був механізатором, маму примушували безкоштовно (за трудодні) працювати дояркою в колгоспі, біля неї трудилася й Василева сестра Галина. Коли Василеві виповнилося 10 років, батьки переїхали у село Гаврилівка Херсонської області. З липня 1950 до березня 1958 його біографія була пов'язана з Погребищанським районом Вінницької області. Там юнак працював у батька помічником комбайнера. Вірші почав писати рано. 25 січня 1953 року в газеті «Вінницька правда» був надрукований його вірш «Я — п'ятнадцятирічний капітан».  У 1954 році, після закінчення Ширмівської середньої школи, вступив до Київського університету ім. Т. Г. Шевченка, який  закінчив 1959 року.