понеділок, 22 лютого 2021 р.

Лесь Курбас – новатор українського театру

Лесь Курбас (Олександр — Зенон Степанович Курбас) (25 лютого 1887, Самбір — 1937, Соловки) — видатний український режисер, актор, теоретик театру.

Лесь Степанович навчався у Тернопільській гімназії, у Віденському та Львівському університетах. Він увібрав у себе все те, що могла дати йому європейська культура. В 1916 році мрія Курбаса про роботу в театрі Садовського здійснилась. Вся увага та енергія молодого митця були скеровані на організацію студії молодих акторів. "Молодий театр" з'явився вже влітку 1917 року. Він був новаторським — шукав нових форм втілення сучасної та класичної драматургії. З нього взяли початок кілька українських театрів.

Курбас був засновником "Кийдрамте"(Київського драматичного театру), а також спочатку політичного(1922—1926), а потім і філософського (1926—1933) театру в Харкові. У виставах свого філософського театру "Березіль" режисер малює такий всесвіт, де головною є особлива довіра до життя людини у всіх його суперечностях.

Лесь Курбас і "березільці" знайшли свого драматурга, п'єси якого були співзвучні їхнім естетичним засадам, - Миколу Куліша. Першою його п'єсою, що побачила світло рампи на сцені "Березолю", стала "Комуна у степах". П'єси "Народний Малахій", "Мина Мазайло", на жаль, не знайшли розуміння у критики, а глибоко філософська "Маклена Граса" - у глядачів. Проти Л. Курбаса та М.Куліша були висунуті звинувачення в "похмурості", викривленні оптимістичної радянської дійсності. Але керівник театру не занепадав духом, до останньої можливості вів боротьбу з поширеними у той час тенденціями спрощенства та вульгаризації мистецтва. Опоненти ж щонайменшу невдачу Курбаса завжди розцінювали як цілковитий провал театру.

Режисер не відступив, не поступився своїми переконаннями, можливо, саме тому його було наклепницьки обмовлено, звільнено з посади керівника "Березолю" і заарештовано у Москві, де він кілька місяців працював у єврейському театрі на Малій Бронній.

Його було вислано на будівництво Біломорсько-Балтійського каналу на Медвежу Гору, потім на Соловки. Після повторного суду 1937-го року його було розстріляно, а 1957 року реабілітовано. Посмертно.

На фасаді Харківського державного академічного українського драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка в 1989 році було встановлено меморіальну дошку в пам'ять про Леся Курбаса, а "Мала сцена" театру знову отримала назву "Березіль". Львівський академічний театр імені Леся Курбаса – один з найкращих в Україні.